vince_logo
  • O nás
  • Eshop
  • OP
  • Blog
  • Aboutstiahnut
Product was added to your cart

Blog

Jednozrnka

DSC_5029
24623644_10214592321790693_649219025_o

Pšenica jednozrnka je prvým domestikovaným druhom pšenice, nazýva sa aj matkou dnešnej pšenice. Prvé využitie jednozrnka našla už pred 10 – 12 tisíc rokmi. Pestovala sa na území dnešnej Sýrie, Izraelu, Turecka a postupne sa rozšírila do Európy a Afriky. Rimania ju obľubovali kvôli nenáročnosti, odolnosti a vysokej nutričnej hodnote. Obsahuje bielkoviny a množstvo antioxidantov. 

DSC_3819
DSC_3823
DSC_3818
shutterstock_295943282.720x480

Základná príprava:

Jednozrnku prepláchneme, vložíme do hrnca s osolenou vodou, pridáme pár kvapiek oleja. Nemiešame. Dĺžka varenia je individuálna. 30 minút – zrno je chrumkavé, 60 minút – zrno je rozvarené, vhodné do pomazánok, na prípravu kaše.

DSC_3819

Jednozrnka bola pôvodne divorastúca tráva. Dnes sa väčšina produktov vyrába zo šľachtených druhov obilia. Semená divokej pšenice padajú na zem a sú uzavreté v šupke. 

24337177_10214592321350682_1262702819_n

Jednozrnka obsahuje značné množstvo karotenoidov a je vhodná hlavne k príprave nekysnutých produktov. Využíva sa v RAW stravovaní, pretože ju netreba tepelne upravovať.

Esejský chlébík

Bio instantné kaše

DSC_2524_
DSC_5027

Stáva sa Vám, že ráno jednoducho nestíhate, že potrebujete aby raňajky pre Vás a Vašu rodinu boli hotové do piatich minút? Instantné raňajkové kaše sú potom tou správnou voľbou! Stačí nasypať do obľúbenej misky, zaliať horúcou vodou, ochutiť orieškami, semiačkami, ovocím, alebo superpotravinami a raňajky sú na stole. Pochutí si celá rodina!

  • Zľava! Bio instantná kaša celozrnná ryža

    Bio instantná kaša kukurično pšenová 250g

    1,80€ 0,60€
    Viac info
DSC_2509_

Maková múka 

Mohnsamen, Papaver somniferum

Maková múka sa dá bezpečne použiť ako náhrada pšeničnej múky a dajú sa pripraviť chutné sladkosti, plnky do koláčov, ale môžeme ju použiť aj na prípravu chleba, buď samostatne, alebo v kombinácii s inou múkou.

makova
mak.muka_

Mak má vysokú nutričnú hodnotu, obsahuje cenné minerálne látky, vitamíny, bielkoviny, aminokyseliny a esenciálne mastné kyseliny. Z minerálov je to hlavne fosfor, draslík, horčík, vápnik, draslík, sodík, železo. Mak je prirodzene bezlepková plodina. Maková múka je vhodná pre bezlepkovú diétu a Paleo stravovanie.

IMG_5047
Maková múka sa vyrába tak, že sa najprv lisovaním za studena odstráni olej a až následne sa pomelie na jemnú múku. Narozdiel od mletého maku, ktorý neprešiel procesom odtučnenie obsahuje maková múka minimálne množstvo tuku.
mak ine

Šípková múka 

šipky

Použitie hlavne pri výrobe keksov, zákuskov, dezertov, muffinov. Vhodná pre slanú aj sladkú kuchyňu.

22855461_10210809564130271_1722500105_n
šípkaaaaaa

Sušené mleté plody ruže šípovej (Rosa canina). Šípky sa prirodzene vysušia a následne sa šetrne pomelú na špeciálnych mlynoch. Má osviežujúci účinok, pomáha potláčať únavu a vyčerpanie, podporuje imunitný systém a obranyschopnosť organizmu.

22782075_10210781631791980_1197451679_n (1)
Recept: 🍐ŠÍPKOVO HRUŠKOVÝ KOLÁČ🍐
šíípka

Mandľová múka 

madla

Mandľová múka je jedna z najobľúbenejších surovín bezlepkového pečenia. Mandle sú zdrojom niektorých vitamínov a minerálov, napríklad horčíka, fosforu, zinku, vápnika a vitamínu E. Navyše obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré pôsobia preventívne pri niektorých ochoreniach. Je vhodná pre bezlepkovú diétu.

mandlova2
madle 3

Mandľová múka odtučnená sa vyrába z lúpaných (blanšírovaných) alebo neolúpaných (neblanšírovaných) sladkých mandlí. Najskôr sa lisovaním zbaví tukov (oleja) a následne sa najemno pomelie. Táto odtučnená múka má ľahšiu konzistenciu, obsahuje malé množstvo tuku (okolo 10%) a hodí sa viac pre varenie a pečenie. Rovnako tak ale je vhodná aj do studenej kuchyne, má práškovitejšiu konzistenciu oproti neodtučnenej múke a viac saje tekutín, čím zväčší svoj objem.

IMG_E5140

Mandľovou múku používame hlavne pri pečení, do tort a cukroviniek, do krémov, dezertov, môžeme z nej vyrábať aj mandľové mlieko a domáci marcipán, makrónky. Múka je vhodná pre sladké pečenie a cukrársku výrobu, rovnako tak s ňou možno nahradiť čiastočne bežnú múku.

24201387_10210616566678836_1642554178_o

Tekvicová múka 

calabaza

Pri výrobe tekvicovej múky sa z tekvicových semienok najprv lisovaním za studena čiastočne zbaví tuku, a potom sa najemno namelie múka, ktorá je typická svojou zelenou farbou, charakteristickou chuťou, vôňou a širokým použitím. Tekvicová múka je bohatá na vlákninu, bielkoviny a je oceňovaná pre vysoký obsah vitamínu E. Je prirodzene bezlepková a je vhodná aj pre celiatikov. 

tekvicova

Z tekvicovej múky možno upiecť chlieb, pečivo, pagáče, rôzne placky, je vhodná na prípravu pesta. Pridaním mandľovej arómy môže nahradiť pistácie. Je vhodná ako na pečenie tak na zahusťovanie pokrmov, pretože absorbuje veľa tekutín a tukov. Pri plnej náhrade za inú múku, pri príprave pečiva, je vhodné pridať vajcia, podľa receptu, aby sa cesto nedrobilo.

IMG_5073
tekvica 36

Hroznová múka 

hrozno

Múka sa získava z výliskov hroznových jadierok čiastočne zbavených oleja. Hroznové jadierka sú jedným z najbohatších prírodných zdrojov tzv. flavonoidov, inak nazývaných tiež vitamín P. Flavonoidy sú známe pre svoje antioxidačné pôsobenie (tj. ochrany buniek proti zhubnému pôsobeniu voľných radikálov) a sú im tak pripočítané protinádorové vlastnosti.

Ďalej sa zdôrazňuje ich schopnosť regenerovať a spevňovať cievy, znižovať množstvo cholesterolu v krvi, čím môžu veľmi priaznivo ovplyvňovať srdcovo-cievne ochorenia. Flavonoidy tiež významne prispievajú k redukcii zápalových stavov a uvádza sa ich kladné pôsobenie pri prejavoch alergie. Súčasná veda skúma ich vplyv na rôzne neurologické ochorenia. Múka z hroznových jadierok je bezlepková.

hroznova
image1 (8)

Na pečenie sa odporúča nahradiť v akomkoľvek recepte (na chleba, koláč, pizzu…) 7% bežnej múky múkou z hroznových jadierok. K zjemneniu či zahusteniu omáčok, polievok, zeleninových pokrmov. Múka má výbornú ľahko orieškovú chuť, má svoje využitie aj v studenej kuchyni. Vhodná do tvarohu, jogurtu, müsli, ovocných štiav a kokteilov, do marmelád bez cukru.

hroznová múka
DSC_1226

Vyskúšajte pravú chuť a vôňu hroznovej, makovej, mandľovej, šípkovej a tekvicovej múky.

Facebook
Twitter
Google+
Instagram
Pinterest
DSC_1215
  • hrachové špagety

    Cestoviny hrachové špagety 200g

    2,16€
    Pridať do košíka
  • ryžovo pšenové špagety

    Cestoviny ryžovo-pšenové špagety 200g

    2,04€
    Pridať do košíka
  • šošovicové penne

    Cestoviny šošovicové penne 200g

    2,16€
    Pridať do košíka
  • cícerové kolienka

    Cícerové cestoviny kolienka 200g

    2,16€
    Viac info
  • cícerové špagety

    Cícerové cestoviny špagety 200g

    2,16€
    Pridať do košíka
  • cícerové trubičky

    Cícerové cestoviny trubičky 200g

    2,16€
    Pridať do košíka
  • cícerové vrtuľky

    Cícerové cestoviny vrtuľky 200g

    2,16€
    Pridať do košíka
  • ľanový olej 2

    Ľanový olej lisovaný za studena 250ml

    5,46€
    Pridať do košíka
  • pšeničná múka pizzová (1)

    Pšeničná múka pizzová 1000g

    1,07€
    Pridať do košíka
  • špaldové lasagne 250g_1

    Špaldové cestoviny špenátové lasagne 250g

    1,76€
    Pridať do košíka
  • tapiokové perličky

    Tapiokové perličky 200g

    1,32€
    Pridať do košíka
  • zmes na pečenie bieleho chleba (1)

    Zmes na pečenie bieleho chleba 500g

    2,09€
    Pridať do košíka
  • zmes na pečenie celozrnného chleba (1)

    Zmes na pečenie celozrnného chleba 500g

    2,57€
    Pridať do košíka
  • zmes na pečenie koláčov (1)

    Zmes na pečenie koláčov 500g

    2,29€
    Pridať do košíka
  • zmes sušenej zeleniny bez soli 150g

    Zmes sušenej zeleniny bez soli 150g

    2,12€
    Pridať do košíka
hrozno
Mohnsamen, Papaver somniferum
madla
šipky
calabaza

Kategórie produktov

  • Novinky
  • Zľavy
  • Bio cestoviny
  • Bio balené výrobky
  • Bio vločky
  • Bio otruby
  • Bio instantné výrobky
  • Bio múky
  • Bio bezgluténové múky
  • Olej
  • Cestoviny
  • Balené výrobky
  • Obilniny
  • Strukoviny
  • Cukor
  • Instantné výrobky
  • Pufované výrobky
  • Vločky
  • Otruby
  • Múka
  • Krupica
© 2016 Web vytvoril Juraj Maťaše, fotky dodala KK photography.