Popis
Bio pohánka mechanicky lúpaná pestovaná v ekologickom poľnohospodárstve je vhodná na prípravu jedál hlavne v zimnom období a pre ťažko pracujúcich ľudí. Je ľahko stráviteľná. V bio pohánke je významný zdroj prírodného rutínu s cennými vlastnosťami, z ktorých je preukázaný hlavne posilňujúci účinok imunitného systému, zvýšenie pružnosti cievnych stien, regulácia krvnej zrážanlivosti a obsahu cholesterolu v krvi. Je prirodzene bezlepková a je vhodná pacientov trpiacich na celiakiu. Má vyváženú skladbu aminokyselín a vysoký obsah bielkovín. Je dôležitým zdrojom horčíka, zinku, medi, selénu, mangánu a iných stopových prvkov, B vitamínov, cholínu, tokoferolu, metionínu a triptofanu. Je vhodná k detoxikácii organizmu, pri silnej a dlhej menštruácii a pri vredových ochoreniach.
Použitie a príprava
Vhodná je na prípravu rizota, šalátov, k nakličovaniu i k vareniu na zahustenie polievok alebo na zapekanie. Pri tepelnej úprave bio pohánku prepláchneme v studenej vode a na varenie použijeme 1,5 dielu vody a 1 diel pohánky. Nezlievame, aby nedošlo k strate rutínu. Potom varíme 2 – 3 minúty v slanej vode s kvapkou oleja a na záver necháme 30 minút dôjsť v zakrytom hrnci.
Výživové hodnoty na 100g
Zloženie | 100% vylúpané zrno bio pohánky |
Podiel v konečnom produkte | 100% |
Energetická hodnota | 1514 kJ /357 kcal |
Bielkoviny | 12,2 g |
Tuky
z toho nasýtené mastné kyseliny: |
3,1 g
0,6 g |
Sacharidy
z toho cukry: |
74,0 g
0,2 g |
Alergény | prirodzene bezlepková surovina, môže obsahovať lepok |
Skladovanie
Skladovať na suchom a tmavom mieste