Strukoviny

Strukoviny jedzte často, sú dôležité. Ich hlavnou prednosťou je vysoký obsah vlákniny a energie. Mali by ste často jesť jedlá, v ktorých je hrach, fazuľa, sója, cícer, mungo, či šošovica. Obsahujú veľa bielkovín, sacharidov, vlákniny, vitamínov a minerálov. Ich bielkoviny však nie sú plnohodnotné, a preto je vhodné kombinovať ich so živočíšnymi bielkovinami. Napríklad šošovica obsahuje najkomplexnejšie bielkoviny zo strukovín a navyše obsahuje nenasýtené mastné kyseliny dobré tuky. Jej jedávanie môže znížiť hladinu cholesterolu. Pozor na fazuľu tú nekomzumjte surovú. Fazuľové bôby jedzte vždy len riadne uvarené alebo inak tepelne upravené. Obsahujú totiž termolabilné toxické látky. Po tepelnej úprave je možné fazuľu jesť bez obáv.

Zobrazených 1–10 z 15 výsledkov